perjantai 20. joulukuuta 2013

lomamieli ja sen virta

Viikko sitten kirjoitin kahteen asti tämän vuoden viimeistä opiskelujuttua, romaani- ja elokuva-analyysiä viroksi. Seuraavana päivänä alkoi loma ja sunnuntaina lähdettiin Tarttoon. On jotenkin uskomatonta, miten alle 300 kilometrin matkaan saa kulumaan kahdeksan tuntia, mutta matkustusvälineitä mahtuukin matkaan aika liuta. Juna, raitiovaunu, laiva, taas raitiovaunu ja viimeisenä bussi.

Oli niin hyvä olla siellä taas. Nähdä tutut talot ja maisemat, käydä tutuissa paikoissa syömässä ja juomassa ja muistella kaikkia kivoja hetkiä ja toilauksia. Tuntea tuttu tuoksu yliopiston käytävillä, kuulla Wernerin oven narahdus ja jälleen haltioitua kakkuvalikoimasta. Haikeaakin oli, lempilounaspaikkamme teki jo viime keväänä hidasta kuolemaa, ja nyt se oli kokonaan kadonnut.

Kolmen yön matkalla luin kolme kirjaa, vaikka suurin osa päivästä kuluikin kaupungilla. En ollut varautunut tarpeeksi monella kirjalla, mutta onneksi on kirjasto ja kirjastokortti. Kun on monta kuukautta lukenut lähes ainoastaan pakollisia kirjoja, äkillinen vapaus saa lukutoukan innostumaan. Pidin Taivaslaulusta, se on kauniisti kirjoitettu.

Ennen matkaa lähetettiin liuta joulukortteja, joiden joulutoivotukset on painettu Tarton trükimuuseumissa pari vuotta sitten. Harmittavasti K alkoi painamisen jälkeen näyttää erehdyttävästi R-kirjaimelta, ja kortit jäivät odottamaan jatkojalostusta. Nyt tein sitten K:t leimaamalla, ja kortit pääsivät matkaan, vuoden suunniteltua myöhemmin.

Tänään oli vuoden viimeinen partiotapahtuma, nähtiin leffateatterissa Me ollaan parhaita, jota suosittelen ihan kaikille. Tuli hyvä mieli. Leffan jälkeen tultiin kotiin ja tein viimein piparitaikinan. Juuri taikinanteko on mielestäni parasta piparien leivonnassa: mausteiden tuoksuttelu, siirappi, valmiin taikinan maistelu.

Huomenna menen katsomaan Vanhan joulumarkkinat ja hakemaan töistä joulusuklaat. Lauantaina juhlitaan neljää ihanaa yhteistä vuotta, ja sitten onkin jo joulu.

1 kommentti:

Tietoja minusta

Oma valokuva
Mä elän ja teen kaikkea kivaa. Teen käsitöitä ja askartelen, pidän kielistä ja kirjallisuudesta, rakastan matkustamista ja kotona olemista. Hikoilen suunnistaen, juosten ja hiihtäen, ja tykkään tämän maailman ihmettelystä. Ja joskus aina kirjoitan näistä jutuista.