lauantai 21. tammikuuta 2023

erään viikon ompeluhuumassa

Tänä vuonna on ollut rutkasti aikaa käsitöille, ja aika monta juttua on jo valmistunutkin tai on jo vähintään aika pitkällä. Tässä valmiita ommeltuja juttuja:

Kaksipuolinen tilkkupeitto lattialla makoiluun ja möngintään. Kankaista suurin osa on kirpparilta tai muuten kierrätettyjä, mutta pari taisi olla myös jostain Eurokankaan alelaarista vähintään kymmenen vuoden takaa. Välissä lisälämpönä ja -pehmikkeenä jostain tullut fleecehuopa, jolla ei sellaisenaan ollut oikein käyttöä.


Peiton ompelua nopeutti suuresti se, että olin valikoinut kankaita ja leikannut ja silittänyt tilkkuja jo viime keväänä. Tarkoitus oli silloin tehdä päiväpeitto, mutta totesin nyt niitä olevan tarpeeksi. Tälle sen sijaan on tarvetta tulossa, ja koekäyttökin on jo suoritettu viime viikonloppuna. 


Löysin kankaita myllätessäni yhden ehkä hieman kadoksissa olleen kangaskätkön, jossa oli pari pientä palaa oikein paksua Marimekon markiisia, tai ainakin tosi jykevän tuntuista puuvillaa. Ensimmäisen palan ompelin niin isoksi pussukaksi kuin vain mahdollista, kokoa tällä on 29 cm x 15 cm. Vuorikankaana on keltaista kukkakangasta, jota on myös peiton molemmilla puolilla. Sopiva vetoketjukin löytyi valmiina, mutta ompelutaidot sen kiinnittämiseksi vaativat edelleen hienosäätöä, jotta tekeminen olisi hieman sujuvampaa. 



Vastaan tuli myös yksi puhkinukuttu pellavatyynyliina, jonka toinen puoli oli jostain syystä kuitenkin ihan käyttökelpoinen. Ompelin siitä ohkaisen pyyhkeen.
 

Yksi ompelus on päässyt jo tositoimiin: Vanhasta kangaskassista tein perinteisen nyörillä suljettavan kässäpussin, jossa on nyt keskeneräinen virkkuutyö. Sain kassin ystävältä vuosia sitten, hän oli ommellut sen itse Ghanasta tuomastaan kankaasta. Kuosi oli ja on edelleen tosi mieluinen, ja runsaassa käytössä kassin sangat ja yläreuna hajosivat. Nyt totesin sen olevan liian pieni nykyisiin kassitarpeisiini, mutta kässäpussiksi juuri sopiva. 


Pari ommeltua juttua vaatii vielä viimeistelyä, ja tälle vuodelle on valmistunut jo yksi neulepaitakin. Lisää tulossa, ehkä jopa pian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tietoja minusta

Oma kuva
Mä elän ja teen kaikkea kivaa. Teen käsitöitä ja askartelen, pidän kielistä ja kirjallisuudesta, rakastan matkustamista ja kotona olemista. Hikoilen suunnistaen, juosten ja hiihtäen, ja tykkään tämän maailman ihmettelystä. Ja joskus aina kirjoitan näistä jutuista.